Eten en drinken
De grootste gevaren voor uw gebit in eten en drinken zijn suikers en zetmeel en zuren. Suikers en zetmeel worden door bacteriën in de mond omgezet in plaque, wat zuur is en gaatjes veroorzaakt. Het aantal keer per dag dat u iets zoets eet of drinkt noemen we het aantal zoetmomenten. Het aantal zoetmomenten per dag is van groter belang op het ontstaan van plaque en cariës (tandbederf) dan de hoeveelheid zoetigheid die genutigd wordt. (vergeet ook niet koffie en thee met suiker en andere zoete dranken mee te tellen).
Eten en drank dat erg zuur is, zoals b.v. citrusvruchten en frisdranken, kan de tanden en kiezen aantasten. Het glazuur lost op, een proces dat we tanderosie noemen. Light-frisdranken zijn net als gewone frisdranken erg zuur. Het drinken van light-frisdranken verkleint wel de kans op cariës, maar niet die op erosies. Omdat het glazuur na het drinken van zure dranken een tijd nodig heeft om te herstellen, moet minimaal een uur gewacht worden met het poetsen van de tanden na het nuttigen van zure dranken.
Lees meer in de folder Eten Drinken en een Gezond Gebit
Lees meer in de folder Tanderosie Hoe Voorkom Je Dat?